Boerderij


De kudde Hereford ossen Bij Aaltje aan de Linie bestaat uit zo’n twaalf dieren. Het zijn mooie, rustige en sterke dieren. Het hele jaar doen ze waar een os goed in is: gras eten. In de zomer lekker buiten in de wei, en van half november tot half april in de stal, waar ze lekker in het stro kunnen.
In het najaar komen er stierkalfjes uit Ponypark Slagharen. Deze kalveren zijn dan ongeveer een half jaar oud, groot genoeg om het zonder hun moeder te kunnen stellen. Als ze een beetje gewend zijn in Woudenberg worden ze gecastreerd, vanaf dat moment zijn ze os. Er zijn een aantal redenen om ossen te houden. De belangrijkste is de veiligheid van de gasten. Er zijn Bij Aaltje vaak gasten in de wei. Dat is met een kudde ossen aanmerkelijk veiliger dan met een kudde stieren. En daarnaast is vlees van ossen fijner en malser, en dus lekkerder, dan stierenvlees.

Als de dieren twee à drie jaar oud zijn, zijn ze slachtrijp. Onder de naam ‘Valleivlees’ wordt het vlees van deze echte scharrel-ossen in pakketten verkocht. Meer weten? Graas dan eens rond op www.valleivlees.nl.

Op de boerderij scharrelen ook nog kippen rond. Tip: neem een doosje verse scharreleieren mee naar huis na afloop van je activiteit Bij Aaltje!